Interview – Carolijn, Olivia & Filippa

Onze eerste collectie draait om verbinding. Om die bijzondere, intieme momenten tussen moeder en kind. In deze campagne zijn we in gesprek gegaan met Prisca, Carolijn en Nina. Met als resultaat een mooi, eerlijk en rauw gesprek over het moederschap. Op het moment van de shoot was Carolijn nog in verwachting van dochter Filippa : -)

Carolijn Braeken is schrijver en moeder van Olivia en Filippa. Carolijn studeerde af in corporate law, om vervolgens het gebaande pad van advocaat te volgen. Ze kwam er al snel achter dat de advocatuur niet haar wereld was. Na een intensieve zoektocht besloot ze haar dromen achterna te gaan en te doen waar ze het meest van houdt: schrijven.

Carolijn schrijft voornamelijk over haar innerlijke wereld, haar gedachten, haar gevoelens – om te voelen, te verwerken, te begrijpen. Tegelijkertijd schrijft ze ook voor diegenen die niet de woorden kunnen vinden om uiting te geven aan die diepere lagen. In de hoop dat zij rust, acceptatie en herkenning in haar woorden kunnen vinden. In april van vorig jaar verscheen haar eerste boek: “motherhood – a memoir of our first year”. De diepgewortelde angsten, de natuurlijke instincten, de zoektocht naar identiteit, het overweldigende gevoel van geluk. De verhalen zijn geschreven tijdens talloze voedingen, onder de douche, in het holst van de nacht – vergezeld door tranen, liefde, en overweldigende golven van geluk.

De sterke intuïtieve herkenning bij de geboorte; herken jij dit zelf ook? Hoe heb jij dit zelf ervaren?

Ik heb de eerste uren na de geboorte in een blur meegemaakt – we hadden een spannend einde van de bevalling, waardoor ik de eerste uren in een soort waas heb geleefd. Ik kan me nog herinneren dat ik ook niet kon bevatten dat zij in mijn buik had gezeten, en dat ze er nu ‘opeens’ was. En dat ik haar moeder was, en zij mijn kind, kon ik al helemaal niet bevatten. Na een paar uur voelde ik iets in mezelf veranderen, voelde ik die oerkracht en dat moederinstinct mijn lijf vullen. En op dat moment nam ze een stuk van mijn hart mee.

Wat vind je het allermooist aan het moederschap? Wat maakt de moeder en kind band zo sterk?

De onvoorwaardelijke liefde die je voor een ander kunt voelen, je hele leven voor iemand over hebben zonder daar iets voor terug te willen, dat is zo’n krachtig gevoel. Daarnaast vind ik het zo’n feest om haar te zien veranderen in haar eigen persoontje, ik kan uren naar haar kijken met een enorme lach op mijn gezicht.

De geborgenheid en veiligheid die een kind van nature zoekt bij haar moeder, en het beschermingsinstinct van de moeder naar het kind toe maakt die band zo sterk.

Van welke momenten samen geniet je het meest?

De kleine gesprekjes die we samen voeren. Hand in hand wandelen en luisteren naar hoe ze me vertelt wat ze allemaal ziet. De zeldzame momenten dat ze tegen me aan in slaap valt. Ik probeer juist niet constant foto’s te maken, maar heel erg bewust in het hier en nu te zijn. Als schrijver schrijf ik erover, daarmee leg ik het wel vast.

Het moederschap is ook heel intensief. Zijn er moeilijke momenten geweest die je zou willen delen?

Sommige dagen, weken zijn doorbijten. Verstand op nul en gaan. Waarin ze niet slaapt, of niet wil eten, of allebei. Inmiddels weet ik nu dat ze dat niet expres doet, dat ze een ontwikkelingssprong doormaakt, en daar zelf het meeste last van heeft. Het is dan samen die dagen doorkomen, dicht bij elkaar, afstand als dat nodig is. En als we er dan weer uit zijn, als ze zich weer happy voelt, is het extra genieten samen.

Heeft het moederschap jou veranderd?

Ik ben zachter geworden, heb meer begrip voor anderen. Ieder heeft zijn eigen verhaal, je ziet maar een kleine glimp.

Hoe vind je een balans tussen het moeder zijn, je relaties, werk en passies?

Dat is een lastige, omdat het moederschap nu eenmaal 24/7 is. Gelukkig leert het moederschap mij enorm te relativeren en prioriteiten te stellen, waardoor ik de tijd die ik ‘over’ heb automatisch besteedt aan mensen en projecten waar ik energie van krijg.

Is er iets wat je tegen je zwangere-zelf zou willen zeggen nu je kleintje er eenmaal is?

Alles wat je moet weten, weet je al.

Het boek “motherhood – a memoir of our first year” is te verkrijgen in geselecteerde winkels online en offline.